lauantai 14. toukokuuta 2011

RYIJY


Vihdoin valmis! Noh, ainakin melkein, sillä viimeistelyvaihe jäänee syksylle. Mutta toissapäivänä sain sen pois kangaspuista, joissa se oli venynyt jo puoli vuotta. Välissä vieteltiin toki joululomaa ja 10 viikon työssäoppimisjaksoa, joten en ihan puolta vuotta teosta solminut.

Mallinahan minulla oli viisi vuotta sitten luokion 1. vuonna koulussa maalaamani taulu Oulua kaunistavasta tehtaasta. Oikeastaan silloin otin siitä valokuvia, kuten olen aina tehnyt, ja eräästä kuvasta maalasin kyseisen taulun. Nyt sitten päätin sen olevan hyvä mutta liian harmaa ryijyilyyn, joten otin siitä kopioita, joita sotkin väreillä. Kokeilutilkun jälkeen huomasin mittasuhteiden mättäävän, joten vielä rakennusten paikkoja piti kaavottaa uudelleen.


Noin kymmenen sentin pituisen kokeilun solmimiseen meni 37 tuntia, taustakankaiden kutomiseen 12 tuntia ja itse teoksen nukittamiseen hujahti 75 tuntia. Viimeistelyyn saa todennäköisesti vielä kulutettua kymmenisen tuntia, ja tietenkin aikaa kului kaiken lisäksi suunnitteluun ja kankaan rakentamiseen monia tunteja. Täytyy sanoa, että alkoi aika pian arvostaa ryijynsolmijoita, ja varsinkin niitä, jotka vuosisatoja sitten langankehruusta ja värjäämisestä alkaen loivat vuoteen kokoisia peitteitä. Puissa ryijyn mitat olivat 120x50cm, joten työhön tuli solmittua sellaiset 6000 nukkaa. Valmiina teos onkin noin 115x42cm.


Ihan kivahan siitä tuli. En ole vielä haukkonut henkeäni loistoteokseni edessä, mutta olen tyytyväinen kyllä. Nyt kun sitä on tuijotellut nenä kiinni hapsuissa kuukausi kaupalla, on varmasti hauska palata sen ääreen kesäloman jälkeen ja katsoa sitä uusin silmin.
Jännintä tässä ehkä on, että ryjy on melkeimpä hienompi nurjalta puolelta kuin varsinaiselta nukkapuolelta.


4 kommenttia:

 1. Aivan mahtava! Kävin vuosi sitten design-museon ryijynäyttelyssä, joka säväytti. Haluaisin myös tehdä ryijyn joskus...

  VastaaPoista
 2. Kiitti, Janna :) Täälläkin oli Maakuntamuseossa ryijynäyttely vuosi sitten, ja oli kyllä hieno nähä muinaisia ja nykyisiä ryijyjä. Ei se vaadi "kuin" aikaa ja kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
 3. Toihan pitää ripustaa tilanjakajaksi tms. niin että molemmat puolet on esillä!

  VastaaPoista
 4. Nii pitäski! Mutta valitettavasti toi takapuoli peittyy ihan kokonaan, kun ryijy on niin kapea, että pitää tehä kokonainen taustakangas, ettei työ käpristy roikkuessaan.

  VastaaPoista