sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Helmiä


Tajusinpas otsikkoa miettiessäni, että tässä helmikuussa on kyllä ollut ihan helmistä. Olen tutustunut pariinkin Helmi-mummoon, joista varsinkin toinen on sympaattisimmasta päästä koko joukossa, ja neulonut vaatekappaleen helmineuleella. Siitä tuonnempana, nyt pieniä sieviä kuulumisia siitä, mitä olen väkerrellyt tuolla mummolassa viime aikoina. Tämän viikon olin töissä yksinäni, työpaikkaohjaajani ollessa äkillisellä sairaslomalla, mutta tuopa ei meitä hidastanut. TOP-jakson aikana pitää suorittaa pari näyttötyötä, joista toinen, tuotteen valmistamisen näyttö, on jo hyvällä mallilla. Kudoin pari tyynynpäälliskangasta, joiden loimena käytin kalalankaa, mutta kuteena ohutta villalankaa kaksinkertaisena. Juuri noita värejä en olisi varmasti itse valinnut, mutta vanhat langat löytyivät kaapista, ja olivat sävyiltään ja ominaisuuksiltaan kuin luodut käyttötarkoitukseen, eli palvelukeskuksen aulan sohvaa koristamaan. Oli mukava opiskella vihdoin ihan käytännössä kuvikas-sidos, joka on siis tiivis sidos, jossa kudotaan kahdella tai useammalla värillä yhtäaikaa, ja kankaan kumpikin puoli on toisilleen vastakohdat.

Kokoajan ei tarvitsekaan jaksaa kutoa, joten voi välillä istahtaa porisemaan vanhusten kanssa ja opettelemaan vaikkapa uusi tekniikka. Tällä viikolla tuli kokeiltua koukkuamista ja neulakinttaan tekoa. En minä siitä kintasta saanut aikaan, mutta tulipahan maisteltua esimakua tekniikasta.
Kuvassa vihreät tilkut koukkuamista, harmaa-hailakka minipussukka neulakinttaan kärkeä, ystävänpäiväksi kokeiltu sydämenmallinen isoäidinneliö ja ihmeellinen virkkauskokeilu muoviruudukkoon.

Värkkäillessäni ja leikkiessäni fanttilangalla, satuin solmineeksi hauskan otuksen. Se syntyi kahdesta langanpätkästä, joista toinen meni vasarasolmulle ja kuudelle pienelle solmulle, ja toisen solmin pari kertaa isosti ja kuudesti pienesti. Nämä osat harsin yhteen ja waláa!


Jännä nippelitieto: Fanttilangan tex-numero on 11111. (Siinä missä esimerkiksi tavallinen huopalanka on tex 143x3)

Vahinkoja sattuu, monesti iloisesti yllättäviä moisia, niin myös keittiössä. Eilen pidin luokkatovereilleni illanistujaiset luonamme, ja tekemäni foccacia-leivän ja salaatin lisäksi tyttäret toivat mitä monimuotoisimpia herkkuja muassaan. Halvat herkut oli taattu täten myös sunnuntaiksi! Tänään sitten illan jäänteistä väänsin itselleni yllättävän mukavaksi osoittautuneen kasvissöpöskän, jonka ohjetta on ehkä liian hankala kirjoittaa ylös, joten tiivistetäänpä resepti näin: ripaus sitä sun tätä. Kikherneitä, paistettua riisiä, paahdettuja auringonkukansiemeniä, aurinkokuivattuja tomaatteja, kirsikkatomaatteja, limemehua, ja mitähänvielä, ja vähän muna-maitoa päälle.

Ovat nuo luokkakaverinikin aika helmiä.PS. Lautanauha taitaa olla aika vaikeasti hahmotettavaa puuhaa suusanallisesti taikka kirjallisesti kuultuna, joten kaivelin asiasta enemmän kiinnostuneille videon nähtäväksi. Löytyi vaikka minkälaisia mielettömän monimutkaisia ja upeita versioita, mutta tämä oli lähinnä omia kokeilujani.

5 kommenttia:

 1. Hei sun pitää opettaa mulle toi koukkaaminen joskus! Vitsit mulla on ikävä sun pöperöitä <3 kokataanpa yhessä ensviikolla jotain jooko? jaana ja janina mukaan kanssa. Vähä noi sun työjutut kaikki näyttää ja kuulostaa kivoilta. Oot rakas ja katteleppa joskus ku jaksat semmosta sarjaa ku being erica. on aika hauska. tai ehkä se iskee muhun noin niinku lähihistorian valossa, ei sillä ei mulla samanlaista listaa ole ku sillä ericalla siellä.

  VastaaPoista
 2. Joo koukkuaminen on ihan äly helppoa, voi näyttää joskus :) Kokkausta, joo! Katoinpas sitte heti ekan jakson tuota sarjaa. Iha jännä, pitää kattoo toinenki tässä joskus ja kattoo kiinnostunko enempää. Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Jes, ihana merkintä taas! Tulipas lämpöinen olo, sulla kun on niin lämmin värimaailma ja aurinkoisia kuvia.
  Tyynymeininki näyttää aika hassulta tuosta, näytä sitten valmiitakin kuvia!
  Ihmeellinen virkkauskokeilu muoviruudukkoon aiheutti kyllä repeilyjä : D

  VastaaPoista
 4. Toi video ei selvittänyt kyllä muuta, kuin että onpas ovela tekniikka (?)

  VastaaPoista
 5. Vaikutanpahan mystisen taidokkaalta kun en selitä ihan tarkalleen kuinka helppoa se oikeasti on! :D Nuo ton tapaset nauhan kudonta tekniikathan on ihan älyttömän vanhoja, niinku nyt kaikki muutkin kudontatyylit.

  VastaaPoista