maanantai 29. elokuuta 2011

Kasvivärjäiliättären tarina


On kai tullut kiireiltyä tai vaihtoehtoisesti laiskoteltua, kun on taas kerinny kertyä montakin puheenaihetta. Ensiksi tässä kuitenkin ehkä se tällä hetkellä suurin. Ruinattiin opettajilta viime vuonna ilmeisesti tarpeeksi kasvivärjäyskurssia, koska nyt se meille suotiin. Kesälomalla sai ahkerimmat metästellä aineksia, mutta minä tyydyin helppoon ratkaisuun, eli menin värjäystä edellisenä päivänä nätisti kyselemään marketista kauppakassillisen verran keltasipulin kuoria, jotka minulle tarjosi mykäksi häkeltynyt nuorukainen.

Kassillisesta kuoria sain keiteltyä kymmenisen litraa sipulikeittoa, jolla värjäsin äitin kaapista löytynyttä villalankaa ja muutaman vanhan pellavapyyhkeen, jotka olivat valkoisimmat päivänsä nähneet jo aikaa sitten (ei kannata pyyhkiä appelsiinimehua valkoisella ja jättää pesemättä heti), ja vieläkin pitäis varmaan keksiä lisää värjättävää. Siitä saisi varmaan aikaiseksi keltaiset sukkalangat seuraaviksi neljäksi talveksi. Sävy on tosiaan ihan lempparini, ja ainakin langan värjäystulos on täydellinen. Pyyhkeistä tuli mukavan epätasaisen sävyisiä, vaan sitten tapahtui valtava vääryys. Ahneuksissani ja malttamattomana heitin pyyhkeet kuivauskaappiin kuivamaan, kunnes tajusin jonkun oikein ihanasti jättäneen kuivausorsiin sinistä reaktiiviväriä, jota siis on turha yrittää saada pois. Nyt on pyyhkeissä vihreitä rantuja, mutta niiden kanssa on elettävä.


Kirpparilta löydetystä ruudullisesta sinivalkoisesta pellavasta ompeli mummu käsipyyhkeitä, ja pitihän pari moistakin heittää pataan. Itse en ihastunut lopputulokseen, mutta äitille kelpasi käyttöön.Omani on toisiksi alin oranssin keltainen villalanka

Oli mahtava nähdä koko luokan upean väriset saaliit rinnakkain riippumassa orsilla! On koettu yllätyksiä, jännitystä ja tärkeitä oppeja, ja muutama hurahti hommaan ihan täysin. Mikä parasta, kasvivärjäys on hauskaa, helppoa ja kaiken lisäksi ekologista: ei tarvitse kuin luonnon kasveja ja ehkä vähän alunaa. Vielä pitää värjätä punasipulilla vihreää lankaa kaveriksi tuolle herkulliselle keltaiselle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti