sunnuntai 17. elokuuta 2014

Ravintolapäivän Rössy

Jatkakaamme kesätauon jälkeen ruoka-aiheisesti! Käsitöitä kun ei juuri ole lomalla tullut luotua. Viikkoa vajaa vuosi sitten pidimme tyttöjen kanssa kakkukahvilaa ravintolapäivänä. Tällä kertaa toteutin kauan suunnittelemani rössypotturavintolan jonka nimesin Rössyksi. Ravintola löytyi veljeni yrityksen tiloista joita sain ruokakorvausta vastaan lainata. 

Tarjolla oli oululaista perinneruokaa rössypottua, eli veripalttukeittoa. Kyseinen ruoka alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, jota ei enää edes oppi- ja muissa laitoksissa tarjoilla. Useimmilla juurikin ensiksi mainitun laitoksen johdosta rössy on ruokaa, jota on joutunut syömään -itse miellän, että meillä sitä on saanut syödä! Useat asiakkaat olivatkin maistaneet keittoa viimeksi kouluaikoina, eivätkä olleet törmänneet siihen vuosiin. Jotkut maistoivat herkkua vasta ensimmäistä kertaa, ja kaikki kehuivat. 

Rössypottuun kuuluu minun mielestäni ainakin vettä, veripalttua eli rössyä, perunoita, porkkanoita, persiljaa, purjoa, sipulia ja sianlihaa. Mausteena käytetään vain suolaa ja pippuria. Jos kalliin lihan jättää pois, rruoka on erinomaista, halpaa ja helppoa. 


Koska tiesin rössypotun maineen ja epäsuosion, halusin tarjoilla vaihtoehtoistakin soppaa houkuttaakseni sellaisetkin ravintolapäivään osallistujat, jotka liikkuvat ryhmässä -jokaiselle jotakin, jotta riidoilta vältyttäisiin arpoessa mihin mennään. Kaivelin pakkasesta alukesällä keräilemäni nokkoset ja keitin nokkoskeittoa toista kertaa ikinä. Tästä versiosta tulikin onneksi paljon maukkaampaa kuin edellisestä yritelmästä. 

Nokkos-kookoskeitto (n. 3 l. Vegaaninen, gluteeniton)

1,5 l vettä
5 rkl maissitärkkelystä + tilkka vettä
8 dl (2 prk) kookosmaitoa
220 g (5 dl) ryöpättyä, pakastettua ja silputtua nokkosta
300g (5 dl) pakasteherneitä
1 iso sipuli
ruukku tuoretta minttua
2 tl kuivattua tilliä
6 tl suolaa
2 tl mustapippuria
2 tl sitruunapippuria

Suurusta vesi maissitärkkelyksellä, lisää sitten loput aineet. Surauta lopuksi sileäksi sauvasekoittimella. 


2 kommenttia:

  1. Yhyy, siinäkö oli kaikki päivän kuvat! Niinkö oli kiireistä? Miten meni? Hääynpä piakkoin päästä paremmin sinua jututtamaan ja sitten voidaan taas haaveilla että mitä voi keksiä seuraavassa ravintolapäivässä. Vitsi, sie olet pitäny jo KAHESTI!

    VastaaPoista
  2. Kuvia tajuttiin räpsiä vasta lopetteluvaiheessa, ei vaan tullut mieleen! Ei kyllä kiireiseksi päiväksi voi moittia, annoksia möin 25, ihmisiä oli muutama enämpi -jotkut maistoivat puoliksi annoksen, ja jotkut olivat vain saattelemassa rössynystävää, vaikkei itselleen maistunut. Mutta laatu korvasi ihmismäärän taas, koska oli kiva että ehti rupatella ihmisten kanssa, kun kävi pari kerrallaan! Kellä oli edellisestä annoksesta kuinkakin monta vuotta vierähtänyt, kuka ei ollut maistanut vielä koskaan, ja mitä kaikenlaisia ihmeellisiä ruoansäilömisreseptejä ympäri maailmaa onkaan.

    VastaaPoista